donderdag 5 juni 2014

17 eeuw: Hooft, Vondel & Bredero

Pieter Corneliszoon Hooft leefde van 1581 tot 1647 en hij bracht zijn jeugd door in een rijk, protestants koopmansgezin.
Pieter Corneliszoon Hooft schreef toneelstukken, liedjes, poëzie en emblematiek.(Hooft)
 Joost van den Vondel leefde van 1587 tot 1679. Hij leefde vroeger zelf in een protestants milieu, en in 1640 verkoos hij het katholisme voor het protestantisme. Joost van den Vondel schreef gedichten, gedichten, liederen, toneelstukken, het epos en emblemen.


(Vondel)
 Hij (Hooft) wilde mensen laten nadenken over het leven en over het stadbestuur. Zijn liefdes gedichten zijn beroemd geworden omdat ze bestonden uit elegante voorbeelden en met vele diepgaande gedachten. Vondel schreef veel gedichten en toneelstukken met onderwerpen die over politieke en godsdienstige aspecten gingen. Vondel vond dat de Nederlandse literatuur niet slechter was dan de Latijnse of Griekse waarin de christelijke waarden als onderwerp werden gebruikt. Bredero was zeer onbekend omdat hij onbekend was gingen er veel verhalen van hem rond en zijn kunst was doorelkaar gemaakt in plaats van na elkaar. De volgorde van hem was dat hij alles door elkaar schreef.


 Anna Visscher schreef veel gedichten, maar er kwam geen dichtbundel op haar naam staan omdat ze tijdens een van haar velen dromen een visioen kreeg waarin bekend werd dat het niet verstandig was om geen bundel te maken. Anna Visscher had het idee dat vrouwen ook het zelfde werk als mannen konden doen.

(Anna Visscher)
 Vondel, Bredero, Visscher en Hooft hadden dezelfde ideeën over het schrijven van gedichten en toneelstukken want, ze vonden godsdienst een zeer belangrijke rode draad in hun verhaal. Tegenwoordig zijn er ook moderne schrijvers van toneelstukken en Gedichten die net zo schrijven als Vonden, Bredero, Visscher en Hooft maar er zijn ook veel tegenwoordige schrijvers die een andere visie op het leven hebben of op andere belangrijke dingen want we leven in een andere tijdsperiode dus de belangrijke punten zijn met de tijd mee veranderd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten