donderdag 19 juni 2014

19e eeuw: de romantiek (stroming) in Nederland

De romantiek in Nederland heeft vier kenmerken: originaliteit, onverklaarbaarheden in het leven, geschiedenis, contrast werking. In Nederland waren belangrijke schrijvers van romantiek Willem Bilderdijk en Jacob van Lennep en Nicolaas Beets. De schrijver die niet zo bekend was in Nederland was Aarnout Drost.
(Willem Bilderdijk)
(Nicolaas Beets)
(Jacob van Lennep)
(Aarnout Drost)


In de romantiek zijn verschillende genres zoals: wilde liefde, krankzinnigheid, contrastbewerking , dronkenschap en destructie. Door de vier nieuwe begrippen, dit was heel anders dan ze gewend waren daardoor schrokken de mensen hier erg van. Hij dichtte werken over de oorsprong van de wereld, grote leerdichten over het wezen van poëzie en berijmingen van ziektebeelden. Ook probeerde Bilderdijk nieuwe genres uit nog een belangrijk stijlmiddel van hem was contrastwerking. Jacob van Lennep liet zich inspireren door Walter Scott, hierdoor had Bilderdijk veel invloed op de nog jonge Jacob van Lennep.


Een historische roman is zo typisch voor de romantische literatuur omdat het erom gaat dat de couleur locale in orde moet zijn. hierdoor kan de schrijver de mentaliteiten botsing van verschillenden groepen van de vroegere samenleving goed in weergeven. Het doel van schrijver was om het verleden moest weergegeven worden met aal waarheid die er was, de kunst was dan ook om er niet een geschiedenisboek van te maken. Door in het verhaal veel huiver te verwerken wordt de lezer sneller meegespeeld en dat was toen erg belangrijk. Het sublieme kwam door de combinatie van misdrijf en schoonheid.




 zwarte romantiek is een verhevigde vorm van Romantiek. De roman I promessi sposi (De verloofden) van Alessandro Manzoni wordt tot de klassieke voorbeelden van de historische roman gerekend. In 1840 voltooide hij de definitieve versie van het werk. Het verhaal speelt zich af in het zeventiende eeuwse Noord-Italië: een jonge boer en zijn bruid worden door oorlog, onlusten en allerlei tirannieke manipulaties van hogerhand gedurende lange tijd van elkaar gescheiden


 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten