donderdag 5 juni 2014

boekdrukkunst

De boekdrukkunst is rond 1455 uitgevonden door Gutenberg te Mainz. Bij de eerste drukpersen werd het uit een blok hout gesneden dit kostte veel moeite en tijd en kon na één keer bedrukken weggegooid worden.  Als eerste werden Bijbels, oudere teksten herschreven, eerst in het Latijn maar later ook in het Nederlands. De bijbel werd als eerste Nederlandse boek uitgegeven. Het is voor de rederijkers erg belangrijk geweest dat de boekdrukkunst ontstond, ze konden zo veel makkelijker en sneller hun teksten verspreiden door het te drukken, in plaats van het keer op keer over te schrijven.

Rederijkers zijn verenigingen van mensen die van literatuur hielden en met elkaar hadden afgesproken om ongeveer een keer per maand allemaal een gedicht te schrijven over een opgegeven onderwerp. Het gedicht werd vervolgens weer voorgedragen aan de voorzitter, die ook wel de prins werd genoemd .
De boekdrukkunst is ook belangrijk voor de rederijkers want zo konden ze hun eigen gedichten en verhalen veel sneller opnieuw maken, waardoor ze minder tijd kwijt waren en dus sneller een ‘bekende’ naam konden maken.
 De uitvinding werd ook gebruikt voor het drukken van bijbels. Wel alleen het oude testament.
Er werden ook rederijks toneelstukken en dichtbundels gedrukt waardoor er verschillende steden stadsdichters werden aangesteld. Anthonis de Roovere was de bekendste schrijver uit de vijftiende eeuw. Zijn gedicht ‘’Van der mollen feeste’’ beschrijft de dood als een feest van de mollen waar iedereen voor is uitgenodigd. Anthonis heeft tientallen toneelstukken geschreven maar er is er maar één bewaard gebleven.
Anna Bijns was heel erg tegen de leer van Luther en zijn kornuiten. De centrale overheid had weinig moeite met haar gedichten maar ze hadden wel moeite met de geschriften van iedereen die de kerk bekritiseerden. Liedjes, toneelstukken en gedichten werden goed bekeken en als je de kerk bekritiseerde dan mocht je het liedje niet spelen of het toneelstuk doen. Er was dus volop censuur.
de mogelijkheden van het internet en die van de boekdrukkunst toen, kan je niet vergelijken met elkaar want als je tegenwoordig je boek niet mag laten drukken, vanwege censuur, dan zet je hem gewoon alsnog op het internet. Mensen kunnen tegenwoordig via het internet dingen doen die eigenlijk niet mogen en daarom wil de overheid informatie van iedereen wat hij/zij op het internet doet enzovoort. De boeken die tegenwoordig worden uitgebracht zijn ook heel anders dan in de 16e eeuw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten